DB/2

(c) Belme Attila, 1997
DB/2 és az Oracle nagyon sok szempontból hasonlóak. A 2 legnagyobb különbség a támogatott platformok száma, és a security.

Közös előnyök

Mindkét rendszer a megbízhatóságot, teljesítményt, optimalizálhatóságot tekintve messze kiemelkedik az egyébb adatbáziskezőkhöz képest.

Platformok

Az Oracle jóval több platformon hozzáférhető, azonban a DB/2 is minden hardware kategórián (pc, risc, AS/400, mainframe) elérhető, de csak néhány operácós rendszer (OS/2, Windows 95/NT, HP-UX, Solaris, Sinix, AIX, OS/400, OS/390, VM, VSE) alatt. Ezek közül az OS/400-at szinte csak DB/2 futtatására használják.

Security

A DB/2 hozzáférési kategóriái nagyon finoman hangolhatóak. Például az adatbázis "nagy jogu" felhasználóiból 3 féle is van. DBMAINT nem változtathatja meg az adatokat, nem olvashatja közvetlenül az adatoka, viszont létrehozhat táblákat, elindíthatja/leállíthatja az adatbázist, új táblákat és tablespace-eket készíthet, menthet. DBCTRL ezen kivül már az adatokat is megváltoztathatja, kitörölhet táblákat, újraszervezhet, visszatölthet. A DBADM a legmagasabb jog, ő már a táblák tartalmához is hozzáérhet (kiadhat SQL utasításokat).

Optimalizálás

A DB/2 statisztikákat készít, és azok segítségével optimalizál.

Egy program akkor lesz hatékony, hogyha előszőr statisztikákat készítünk az adatbázisról (ezt meg kell ismételni, ha jelentősen megváltozott az adatbázis, pl.: 10 helyett 10.000 rekordot tartalmaz), azután lehet lefordítani. Ez azért szükséges, mivel bizonyos optimalizációs döntések (pl. indexek használata) már a fordítás során eldőlnek. Következő lépésben bind-olni kell a programot, amely az adatbázis műveletek elvégzésére tervet készít.

Természetesen ezek a lépések nem szükségesek mindig, pl. teljesen rossz statisztika mellett is helyes eredményt ad a program, csak drasztikusan csökken a hatékonysága.

DB/2 5.0 és az Oracle 8.0 összehasonlítása

DB/2 támogatja a Java-t, és a JDBC-t az Oracle-el ellentétben. A JDBC támogatásnak köszönhetően Java applikációk/applettek is használhatják a DB/2 szolgáltatásait.

Az Oracle maximum 10.000 interaktív user kiszolgálását teszi lehetővé, ezzel szemben a DB/2 64.000 felhasználó kiszolgálását is lehetővé teszi.

Az IBM költségalapúj optimalizálója a legjobb az iparban.

Az IBM a nagy teljesítményű párhuzamos kérdés feldolgozásban is az Oracle előtt jár.

Az IBM új segédprogramjai kényelmesebben használhatóak, pl.: Net.Data, amivel a web-re helyezhetőek az adatok, vagy a VisualAge for Java fejlesztőeszköz.