A nagygép kezelésének alapjai

Belépés

A legegyszerűbb módszer, ha a bejelentkezési képernyőre beírjuk a nevünket, majd a jelszavunkat.

Ha letöröltük a bejelentkezési képernyőt, akkor sincs probléma, a LOGON azonosító (a LOGON L-re rövidíthető) paranccsal léphetünk be.

Ha már egyszer beléptünk, akkor nem léphetünk be mégegyszer. Ha mégis máshol szeretnénk belépni, akkor ezt megtehetjük a LOGON azonosító HERE paranccsal, ami automatikusan kiléptet az előző terminálról.

Ha nem akarjuk, hogy elinduljon (az általunk beállított) automatikusan indulo program, akkor #CP IPL CMS , majd ACC (NOPROF parancspárt írjuk be.

Ha nem akarunk belépni, hanem csak egy már futó programra rácsatlakozni, akkor a bejelentkezési képernyő COMMAND sorába írjuk be a DIAL azonosító parancsot (a DIAL D-re rövidíthető). Figyeljünk rá, hogy itt ne a saját azonosítónkat adjuk meg, hanem azt, ahol fut a program.

Terminál állapotok

A jobb alsó sarokban jellemzően található egy szó, amely a terminál állapotára utal: A legalsó sor bal felén néha megjelennek kis ábrácskák melletti x-ek. Ezek azt jelentik, hogy hibás helyre írtunk (pl. betüt oda, ahova csak számot szabad), és a RESET (pc-s billentyűzeten ESC) gombbal tüntethetőek el.

Néhány parancs

Az általunk olvasható programok (pl. az EXEC kiterjesztésű állományok) indítása a nevük beírásával történik.

XEDIT alapjai

A legfontosabb parancssori parancsok: A prefix parancsok azok, amelyeket a sorok előtti területre lehet írni. Általános jellemzőjük, hogy egy sorra vonatkoznak, kivéve, ha írunk mögéjük egy számot, ekkor ennyi sorra vonatkoznak. Ha egy blokkon akarunk műveletet végezni (vagyis lusták vagyunk megszámolni, hogy hány sor), akkor a blokk elejére, végére irjuk megduplázva a parancsot. A legfontosabb parancsok: